A hátrányos helyzetű fiatalokért

A "Felajánlások napja" a Gödörben

2011. május 20.

Hátrányos helyzetű fiatalok számára rendez egész napos jótékonysági eseményt 2011. május 20-án a Rono Élményalap a Gödörben. Az 1994-ben létrejött, most megújuló alapítvány olyan felajánlásokat gyűjt, amelyek nehéz körülmények között élő fiatalok életét színesítik, változtathatják meg. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló kulturális rendezvényen fellép többek között Scherer Péter, Mucsi Zoltán, Pelsőczy Réka és Thúróczy Szabolcs, a zenét a Malacka és a tahó, a Korai öröm és DJ Superman szolgáltatja. A moderátor Novák Péter lesz, a programokon a részvétel ingyenes.

A Rono Élményalap elsősorban nem tárgyi jellegű adományokat vár, hanem élményeket: szabadidős, kulturális tevékenységeket, programokat.
A fellépő művészek, színészek, zenészek mellett mindenki lehet támogató.

"Hosszú távra tervezünk," - mondta Márton Balázs operatőr, a Rono Élményalap egyik kurátora - "de reálisnak jelenleg azt tartanám, ha az elkövetkezendő 1-2 évre kapnánk annyi felajánlást, amivel folyamatosan támogathatnánk a rászoruló fiatalokat. A felajánlások típusa végeláthatatlan: a színház-, mozi-, cirkusz-, múzeum-, koncertjegyeken keresztül, a sétarepülésen, vagy egy filmforgatáson való részvételen át odáig, hogy egy magántanár a csoportjába fogad egy általunk delegált hátrányos helyzetű srácot; minden apró és nem apró élményajándék nagyon sokat ér. Egy jó példa erre Scherer Péter felajánlása, miszerint kibiciklizik a Római partra tíz fiatallal hekkezni..."

A rendezvény egy, az alapítvány által elnyert, nemzetközi Grundtvig - pályázat keretében kerül megrendezésre (német, dán, török résztvevőkkel). Ezzel az eseménnyel a Rono Élményalap célja, hogy méltóképpen mutatkozzon be a nagyérdemű előtt, és újabb felajánlásokat szerezzen hátrányos helyzetű fiatalok számára.

Az Élményalap nem pénzt gyűjt, még csak nem is értéktárgyakat. Olyan élményekkel szeretné megajándékozni célcsoportját, amelyek jelen vannak mindennapjainkban, nekünk magától értetődők, másoknak viszont olyan lökést adhatnak, amely akár örökre megváltoztathatja életüket, de legalábbis irányt, erőt adhat, így sokszor többet ér minden forintnál.

A rendezvény célja:

  • hátrányos helyzetű fiatalok nyílt képzőművészeti kiállítása a magyar és a külföldi partnerek terápiás foglalkoztatásai keretében készült képzőművészeti alkotásokból
  • kulturális, szórakoztató program
  • felajánlások bemutatása, és gyűjtése